Friday, 30 November 2012

Kesayangan


Semua insan di dunia ni pasti ada kesayangan masing - masingkan . Perasaan yang sungguh unik anugerah dari Ilahi. Tak sememstinya kesayangan kita tu keluarga kita je, kekasih kita je .Pasti ada yang lain. Macam Ida jugak. Selain anak sendiri , anak saudara dan anak angkat lah menjadi kesayangan. Bila tak jumpa rindu teramat. So kali ni posting pasal anak- anak kecil plak . :))



Muhammad Adryan Muizzuddin Bin Mohd Haizam . Anak adik kesayangan.Manja dengan Ida . Mama itulah panggilan Adryan pada Ida.Keletahnya selalu buat neneknya tak kering gusi. Aktif, mesra dan cerdik itu lah Adryan. Tapi kini susah sikit nak jumpa dia sebabnya ibu bapa mereka tidak lagi serumah dan sebahtera. Adryan dijaga oleh ibunya.Tapi tak apalah lagi bagus dibawah jagaan ibunya kan. Pasti terurus sikit. Kalau dengan abahnya, mana abahnya ada masa. Nak kerja lagi. Rindu sangat kat dia ni.
 
Mas Anis Syafinaz  bt Mohd Haafiz. Anak adik juga ni. Comel je dia ni. Terpisah jua dari mamanya .Dah lama dah tak jumpa Anis. Sekarang Anis dah besar.Dah pandai segala walaupun umurnya baru je 4 tahun. Manja sangat dia ni. Tengok je la posing dia tu. :))



Sesungguhnya Allah tu Maha Mengetahui segala- galanya. DIA jauhkan yang dan dia gantikan dengan yang baru . Inilah permata hati baru keluarga Ida. Anak saudara baru.Yang selalu mencuit hati gelagatnya. Kesayangan atok dan nenek.Punya la tak sabar nak tengok dunia, lahir pun tak cukup bulan. Due date akhir bulan Jun tapi Mei dah keluar dari rahim ibu . Dah tak sabar nak menatap wajah ibu. Puteri Nur Jannah bt Mohd Haiddi itu lah namanya .


Emm..dah xde lagi yang di coretkan pagi- pagi macam ni. Hanya ini yang terlintas di fikiran. Lain kali Ida akan post pasal jenjalan plak ea.. Ok lah... tata titi tutu..  :)) <3

Beauty? I recommend you....

Dah puas cerita pasal jenjalan. Lain kali plak kita sambung cerita tu....

Cantik .. semua orang nak cantik, nak sihat, nak segarkan. 
Emmm..biasa lah setiap wanita even budak sekolah sekali pun sekarang dah pandai guna segala product kecantikkan tapi Ida guna yang biasa-biasa je. Yang penting tak memudaratkan kesihatan kulit. Ni cuma contoh je apa yang Ida gunakan untuk kulit mahupun kesihatan diri sendiri. Because sharing is caring :)


Ini sebahagian yang mesti ada dalam handbag Ida. Vaseline satu product yang daha lama Ida guna , Baik losyen mahu pun untuk jagaan bibir, Ida lebih senang dan suka jenama ni.Senang nak dapat da harganya pun orang cakap mampu milik la. :)

The Body Shop body butter this one adik ipar Ida yang hadiahkan. Thanks Zainol Londai coz sudi hadiahkan Ida butter ni. Memang bagus untuk kulit.Wangi pun wangi..suka,suka,suka sangat.  :))

Yang lain tu biasalah kan lipstick,eyeliner,maskara,blusher,two way cake dan naturactor hadiah dari adik ipar tersayang . Terima kasih my manja Wan Hartini.



Yang ni untuk dalaman.Walaupun mahal tapi rasanya berbaloi bila amalkan ni.Kulit pun rasa macam lembap je. Badan pun tak rasa penat. :)




Thursday, 29 November 2012

Air Hitam Johor

Tak de cerita lainkan..cerita jalan - jalan je. Masa ni ikut en hubby gi hantar barang kat Batu Pahat. Ingat nak balik Pontian jumpa anak yang sulong tak jadi la plak sebab en hubby nak cepat ada urusan plak kat Bakri. En hubby ajak sebab hari sebelumnya tak jadi nak gi I - CITY yang kat Shah Alam tu. Kiranya memujuk la ni.Jom kita tengok photo-photo sekitar Air Hitam yang sempat ida shoot.




   Nampak tak anak patung kat belakang tu.Sape -sape yang minat dengan anak patung atau bantal dari karekter kartun kegemaran kat sini banyak sangat la.

Salah satu hasil kraftangan yang boleh kita beli di Air Hitam.Bagi peminat pasu hiasan dan juga bunga hiasan boleh rambang mata bila ke sini. Bukan susah pun nak ke lubok pasu serta hiasan dalaman ni. Tempat makan pun senang nak dapat.

Teluk Gadung Dungun Terengganu

Laut..

Kemana je aku pergi mesti papan tanda yang selalu aku baca. Ada tak laut kat tempat yang aku pergi. Mungkin kerana tanah kelahiran aku di pesisir pantai kot.

Aku suka tempat ni. Cantik kebetulan pulak anak aku belajar pun tepi laut.Dulu sebelum anak sambung belajar aku tak tahu yang Dungun ni ada laut secantik ini.. Ada tempat makan yang betul-betul mengadap laut.Bila makan je sejuk dibalut baju darat.Terasa tenang je.Emm..Bila ada masa boleh lah bercuti kesini.UITM Dungun pun ada sediakan hotel bagi mereka yang ingin menginap disana. Klau tak menginap pun sekadar nak bersantai ok jugak. Ada tersedia tandas awam,surau untuk bersolat dan kedai makan untuk menikmati makanan setempat..Seronok bila duduk di tepi pantai ni.Itu je yang boleh aku cakap.


Senja

Malam bulan menerangi pesisir pantai..indahnya


Makan malam di tepian pantai ..punya lah menikmati makan malam bersepah sekali :)


My 1st posting Puding Karamel

As salam. 

Dah sekian lama x menulis blog ni. Blog lama pun entah macam mana. Yang tu blog jiwa2 sikit. Yang ni lain
coz umur pun dah meningkat naik.Sekarang layan hobi memasak plak.Menulis pun hobi jugak so lahir lah blog Hamida Bizz  ni.

Emm..untuk posting pertama ni saya post masakkan yang paling anak-anak saya suka..Puding Caramel.


Yang ni senang je coz kita tak payah guna telur pun. Oklah saya share resepinya kat sini. Ada masa boleh la cuba. :)

Resepi Puding Karamel :

Bahan A:
Untuk Karamelnya .

1 1/2 Cawan gula
sedikit air

Cara membuat karamel ;
Panaskan gula keatas api yang perlahan.Bila dah cair masukkan sedikit air.Ketepikan seketika.

Bahan B :

Sebungkus serbuk agar-agar
1 1/2 cawan gula
4 cawan air

Bahan C:
1 tin susu cair
2 sudu tepung kastard
1 sudu teh esen vanila.

Cara membuatnya : 

Larutkan bahan B diatas api yang perlahan sehingga mendidih. Kemudian masukkan bahan C yang sudah dikacau sebati tadi kedalam larutan serbuk agar-agar tadi. Kacau jangan sampai berketul. Apabila semua bahan dah sebati tuang ke dalam bahan A tadi.kemudian sejukkan seketika. Apabila dah sejuk masukkan kedalam peti sejuk.

Emmm..senang je kan. Bila dah sejuk. Boleh lah di hidang buat yang tersayang. Selamat mencuba . :)