Friday, 7 December 2012

Puding Belang untuk minum petang :)

Bismillah.. Dah berapa hari tak menari kat blog ni kan.. Hari ni pun xde apa sangat yang nak di post cuma makanan untuk minum petang je..Mana tahu ada yang minat nak wat lepas ni.. Puding ni yang wat untuk minum petang hari ni..

Bahan - bahannya senang je.. 
Puding Belang

Bahan-bahan:
10gm agar-agar
¾ cwn gula
2 ½ cwn air
1 tin susu cair
3 sb butter
3 sb tepung jagung
2 biji telur
1 sudu besar serbuk koko@coklat emulco
Sedikit pewarna (mengikut keperluan)

Cara-cara:
1. Mula-mula masak agar-agar bersama air dan gula hingga larut.
2. Campurkan telur, tepung jagung bersama susu cair, kemudian pukul hingga sebati. Jika bancuhan kelihatan berketul-ketul tapis bancuhan tersebut.
3. Tuangkan bancuhan tadi kedalam agar-agar. Kacau sampai sebati kemudian masukkan butter dan kacau hingga kelihatan pekat.
4. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan campurkan pewarna yang disukai.
5. Tuang adunan berselang seli sehingga habis. Caranya tuang adunan A dahulu dibahagian tengah acuan, kemudian tuang adunan B dibahagian tengah adunan A. ulang cara tersebut sehingga habis.
6. Sejukkan puding didalam peti ais.

# basahkan acuan untuk memudahkan agar-agar keluar daripada acuan.



#terima kasih Intan Razli.. 



 View sebelah bawah bila dah di di kuarkan.. Lain sikit kan.. :)





Ini yang dah di potong.. Lain jugakan dalam nya..

Okaylah rasanya dah xde apa yang nak di cerita kan kat sini..Dah xde idea..huhu..sampai jumpa lagi..tata titi tutu... muuuaahhh :) ;) <3

1 comment:

  1. as-salam....
    sy y dr blog indahdimatalya (blog utk fotografi) y update bnjir di kemaman tu.. sy pon org mak cili.... sungguh kebetulan...

    nk kenal saya.. leh ke blog personal saya-->
    http://cahayahatiku-lyafrina.blogspot.com/

    ReplyDelete